Wat gebeurt er met uw account op sociale media na uw overlijden?

16 november 2022

Grote kans dat u daar niet over hebt nagedacht. ”Het blijft voor veel mensen een ver-van-het-bedshow, maar het is belangrijk om vast te leggen”.

Terwijl bijna iedereen tegenwoordig op sociale media zit, is het eerder uitzondering dan regel dat hierover wordt nagedacht. Wat gebeurt er met uw account op sociale media als u er niet meer bent? Vaak komt het onderwerp pas ter sprake na de uitvaart. Nabestaanden worden dan pas geconfronteerd met de werkelijkheid.

Het is moeilijk om accounts offline te krijgen. Om een Facebook- of Instagram account van een overledene te laten verwijderen, moet bijvoorbeeld een overlijdensakte en een bewijs van bevoegdheid worden aangeleverd. Iets wat enorm veel rompslomp bij de nabestaanden geeft. Nabestaanden moeten gewoon goed afscheid kunnen nemen. Factoren die dat kunnen hinderen, kunnen beter vooraf worden uitgeschakeld.

Denk daarom goed na om uw wachtwoorden in bijvoorbeeld een beveiligde digitale kluis te zetten, een app te downloaden om uw wachtwoorden op te slaan of de wachtwoorden te delen met iemand die voor u betrouwbaar is.