Financiën bij dementie

7 januari 2019

Het onderwerp financiën  kan bij dementie een lastig onderwerp zijn en roept soms veel vragen op. Wat kun je regelen en bij wie moet je dan zijn? Wat is een mentor, bewindvoerder of curator? Wat betekent volmacht geven of een levenstestament maken?

Door dementie raakt iemand op een gegeven moment wilsonbekwaam. Dit betekent dat de persoon met dementie de gevolgen van zijn handelen of beslissingen niet meer goed kan overzien. Iemand met dementie verliest geleidelijk de grip op de wereld.  Rekenen, lezen en omgaan met geld gaan bijvoorbeeld steeds moeilijker. Men kan situaties steeds lastiger overzien en beoordelen en kan moeilijker opkomen voor de eigen belangen.  Er komt een moment waarop iemand met dementie belangrijke beslissingen op bijvoorbeeld financieel of medisch gebied niet zelf meer kan nemen.

Wilsbekwaam of niet?

De diagnose dementie betekent niet dat iemand meteen niet meer wilsbekwaam is. Zeker nu de diagnose dementie steeds vaker al in een vroeg stadium kan worden gesteld, kan iemand nog veel zaken zelf regelen. Je bent namelijk wilsbekwaam totdat het tegendeel blijkt. Als het onduidelijk is of iemand nog wilsbekwaam is, kan een gespecialiseerde arts om een oordeel worden gevraagd.

In het Alzheimer Café op donderdag 10 januari wordt een professionele bewindvoerder Martine Vinkestijn geïnterviewd over deze onderwerpen.

 

Deze avond worden praktijkvoorbeelden besproken en hoe daarmee om te gaan. Het duo Kees van Hooff en Jos Leijen spelen muziek uit de jaren ‘60 en ‘70.

Het Alzheimer Café Leiden, Oegstgeest en Leiderdorp is een ontmoetingsplaats, waar mensen met dementie, hun partners, familieleden en andere belangstellenden elkaar in een ongedwongen sfeer kunnen ontmoeten en ervaring kunnen uitwisselen. De doelstelling is voorlichting geven over dementie en de gevolgen ervan bespreekbaar maken.

De locatie is: SBO De Vlieger, Boerhaavelaan 298, 2334EZ te Leiden.
De zaal is open om 19:00, het programma start om 19:30.

 

Het volledige jaarprogramma is te vinden op de website van het Alzheimer Café Leiden e.o. 

Veel informatie is te vinden op dementie.nl