Alzheimer Café 10-03-2022

2 maart 2022

Financiën en rechtsbescherming

Financiën en rechtsbescherming zijn belangrijk bij dementie. Voor je wilsonbekwaam bent, wil je al je wensen met de nabestaanden vastgelegd hebben. Wat kan je regelen, wie kan je daarbij helpen en bij wie moet je dan zijn? Door dementie kan iemand op een gegeven moment wilsonbekwaam worden. Dit betekent dat de persoon met dementie de gevolgen van zijn handelen of beslissingen niet meer goed kan overzien. Iemand met dementie verliest geleidelijk de grip op de wereld o.a. rekenen, lezen en omgaan met geld gaat steeds moeilijker. Men kan situaties steeds lastiger overzien en beoordelen en kan moeilijker opkomen voor de eigen belangen. Dan mag men belangrijke beslissingen op bijvoorbeeld financieel of medisch gebied niet meer zelf nemen.

Wilsonbekwaam of niet?

De diagnose dementie betekent niet dat iemand meteen niet meer wilsbekwaam is. Zeker nu de diagnose dementie steeds vaker al in een vroeg stadium kan worden gesteld, kan iemand nog veel zaken zelf regelen. Je bent namelijk wilsbekwaam totdat het tegendeel blijkt. Als het onduidelijk is of iemand nog wilsbekwaam is, kan een gespecialiseerde arts om een oordeel worden gevraagd.

In het Alzheimer Café op donderdag 10 maart wordt een deskundige op dit gebied van Verhees Notarissen geïnterviewd over o.a. volmacht, mentorschap en bewindvoering. Wat is het verschil tussen een levenstestament en een gewoon testament? Er is volop geleigenheid tot vragen stellen. Deze avond speelt weer de huisband ‘The Netz’, een band die een repertoire heeft van hoofdzakelijke nummers uit de jaren ’60 en ’70 met een hoog Beatles-gehalte.

Het Alzheimer Café Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest is een ontmoetingsplaats, waar mensen met dementie, hun partners, familieleden en andere belangstellenden elkaar in een ongedwongen sfeer kunnen ontmoeten en ervaring kunnen uitwisselen. De doelstelling is voorlichting geven over dementie en de gevolgen ervan bespreekbaar maken.

De ”kroegbazen” Martine Hereur en Mandy Visser heten U op donderdag 10 maart van harte welkom in SBO De Vlieger, Boerhaavelaan 298, 2334EZ te Leiden.

Het volledige jaarprogramma is te vinden op de website van het Alzheimer Café Leiden e.o.

Veel informatie is te vinden op dementie.nl